Vakantie in het Reestdal Verhalenpalen en Pontjes

De Mysteries van het Reestdal zijn u misschien al wel bekend? maar in het jaar 2012 zijn er ook nog eens een aantal Verhalenpalen, Voetveren en een Uitkijktoren bijgekomen. Wijd verspreid in het Reestdal zijn er totaal 5 verhalenpunten waar u, met een trap op het voetpedaal, een boeiend verhaal kan beluisteren. Aan bod komen spannende, maar ook informatieve onderwerpen of thema's. Wat te denken van een Roofoverval in Eesinge, Rechtspreken onder de oude Lindeboom en Witte wieven bij 't Spookmeer. Ook voor de jongsten leerzame informatie over verschillende bomen, vissen en de slingerende rivier de Reest. Kom beleven, luister en huiver...


Luisterpaal_Zuidberg_-_TP
Merendeels liggen de verhalenpalen aan het Fietsroutenetwerk, maar de luisterpaal achter de Reestkerk in Oud Avereest gemeente Hardenberg, grenst aan het Wandelnetwerk Reestdal en Het Kerkenpad
Op woensdag 26 september 2012 werd doormiddel van GPS navigatie de verhalenpaal op de Zuidberg op een ludieke wijze onthult door wethouder Lammers van de gemeente De Wolden. Hiermee werd het project - Idyllisch Reestdal - feestelijk afgesloten.

Doel van het project was gezamenlijk het Reestdal op de kaart te zetten door het aanjagen en genereren van vraaggerichte toeristische producten. Het project heeft mooie resultaten opgeleverd!
Sinds september heeft Stichting Ondernemend Reestdal het stokje overgenomen en presenteert haar veelzijdigheid op hun website vakantieinhetreestdal.nl. Mogen zij u ook begroeten?

Locaties Verhalenpalen in het Reestdal

In de gemeente Hardenberg: op de Zuidberg aan het Kerkenpad 2000 in Oud Avereest (achter de begraafplaats)
In de gemeente Meppel: bij het wandelpad naar het pontje Eesinge (zijweg Hoogeveenseweg)
In de gemeente Staphorst: bij de uitkijktoren (Reeststouwe-Vaartwerg-Reggersweg)
De Beugelenbrug - Dickninge/Halfweg (Gemeenteweg)
Bij Het Hemels uitzicht - Uitkijkpunt over de Reest achter de kerk Oud IJhorst (Kerkweg)
 

Dit is te beleven bij de Uitkijktoren

Pontje_Meppel_-_Hilda_MulderIn het Reestdallandschap, op de grens van Staphorst en Meppel, is een uitkijktoren gerealiseerd. De toren staat in de hoek van de Vaartweg en de zandweg Reeststouwe (bij inrit vanaf Reggersweg/achter het ziekenhuis).

De uitkijktoren

DSC08804_-_Uitkijktoren_GreetjeVanaf 7 meter hoogte biedt dit een mooi uitzicht op de kronkelende Reest en het verschil tussen de Staphorster landbouwverkaveling en het natuurlijke Reestdal. Ook zie je vanaf de uitkijktoren hoe het landschap door snelwegen en het kanaal doorsneden is. Tenslotte laat het de overgang naar de stedelijke omgeving van Meppel zien. Kortom; een dynamisch vergezicht, wat je vanaf de grond niet verwacht. 

Een Luisterpaal

Bij de Uitkijktoren is ook een Verhalenpaal geplaatst. Hier is een verhaal voor volwassenen, over de oude tramverbinding Meppel-Balkbrug te beluisteren. Voor kinderen is een verhaal over het water van de Reest ingesproken. Je moet ECHT FLINK POMPEN om 'm te starten!

Over het pontje 

Met de aanleg van de uitkijktoren, het pontje, het wandelpad en de verhalenpalen is een aantrekkelijk recreatief en afwisselend Wandelrondje tussen Meppel en Staphorst gerealiseerd. De voorzieningen zijn mogelijk gemaakt vanuit de projecten Idyllisch Reestdal en Stadsrandzone Meppel-Reestdal met bijdragen vanuit het Europese Plattelandsfonds, TenneT-compensatiefonds, de provincies Drenthe en Overijssel, Waterschap Reest en Wieden, Recreatieschap Drenthe, Routepunt Oost, de gemeenten Staphorst, Meppel, De Wolden en Hardenberg. 
 

Spannende overtocht via Voetveer Veeningen-Fort

Voetveer_Veeningen_013Voorjaar 2012: Met de overdracht van het voetgangerspontje door De Wolden aan de belangensverenigingen Veeningen - Fort is een langgekoesterde wens van beide dorpen in vervulling gegaan. De inwoners hebben eindelijk hun dorpsommetje en voor menigeen is het onderweg een aangename verrassing! Deze voetveer is te bedienen met een trekkabel. 

Het pontje is onderdeel van het Wandelnetwerk in De Wolden. Een deel van de route doorkruist het Riegmeer. Het gaat om het oude landbouwpad dat ooit de Fort(weg) met de Bloemberg verbond, maar sinds de aanleg van het Riegmeer uit twee doodlopende paadjes bestaat. Wandeltip: dit pontje is gemakkelijk te bereiken wanneer u vanaf Startpunt Bloemberg de gemarkeerde route van Recreatieschap Drenthe volgt.

Samen met bestuursleden van de belangensverenigingen Fort en Veeningen is gekeken naar mogelijkheden om het doorgaande pad te herstellen. Een bruggetje of dam bleek niet haalbaar. Toen dook ineens de mogelijkheid van een Voetveer_Veeningen_011voetgangerspontje op, waarop enthousiast werd gereageerd. Op 29 februari is het pontje reeds te water gelaten en op 1 maart sloegen Veeningen en Fort de handen ineen en maakten een begin met de aanleg van de steigers.

Vrijwilligers uit beide dorpen hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. Inmiddels is alles gereed voor de officiƫle ingebruikneming. Het pontje was financieel haalbaar dankzij subsidie van de Provincie Drenthe in het kader van de TenneT-projecten.

 


1