Vakantie in het Reestdal Kunst, cultuur en tuinen

De liefhebber van Kunst, Cultuur en Tuinen kan zijn hart ophalen in het Reestdal.
U bent van harte uitgenodigd op onderstaande locaties. 

Balkbrug - Atelier Marie Louise

Beeld_Marie_Louise_-_Kunst-Cultuur-TuinenBewonder de beeldende kunst van Marie-Louise Minke door een wandeling te maken in haar tuin aan de Reest. Er is beeldhoudkunst en schilderkunst te zien, gemaakt met verschillende technieken, waarin duidelijk naar voren komt - ruimtelijke vormgeving (objecten) en reliëfs. Niet zelden zijn de tekeningen een voorloper van een beeldhouwwerk. Naast haar vrije werk maakte zij objecten in opdracht voor de gemeente Hardenberg, voor bedrijven en voor particulieren. Bekijk de beelden uit De Stentor.  

Zuidwolde - Cultuurhistorischmuseum De Wemme

Ons Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum De Wemme is gelegen aan de rand van het dorp Zuidwolde. Wij heten u van harte welkom bij onze expositie (elk jaar iets anders) zo ook bij de naast gelegen edeltingieterij Tin-Art
Ook de wandelaar of fietser kan even bij ons binnen stappen om een Drents bakkie te doen of gewoon voor iets iets fris of anders. Tip: vanaf onze ruime parkeerplaats kunt u uw wandeling of fietstocht starten!

Museum Staphorst, het cultuurhistorisch hart van Staphorst

Er zijn maar weinig gemeenten die zo tot de verbeelding spreken als Staphorst. In Museum Staphorst maakt u kennis met de kleurrijke cultuur van deze gemeente. Het museum is verdeeld in een aantal ruimten die op typisch Staphorster manier zijn ingericht. In het oude woongedeelte ziet u hoe vroeger werd geleefd. De deel, waar het vee werd gestald, is ingericht als expositieruimte. De streekdracht, sieraden en volkskunst nemen hier een belangrijke plaats in. Op zolder is jaarlijks een wisselende expositie, veelal van kunstenaars uit de gemeente. Neem gerust contact op voor meer informatie >>>

IJhorst - Kroko MultiPunt

Continu een wisselende expositie bij het KroKo Multipunt. Lees meer >>> 

IJhorst - De Galerij IJhorst

Naast de historische kerk en nabij het Hemels Uitzicht op het pleintje. Lees meer >>>

IJhorst - De Kasteelhoeve

Verscholen in het Reestdal, aan de rand van de boswachterij en het riviertje de Reest staat de Kasteelhoeve. Hier vindt u het antwoord op de vraag hoe de combinatie van wijn, tuin en kunst smaakt. Op de Kasteelhoeve wordt u deelgenoot van een kleurrijk paradijsje. U geniet van een keur aan wijnen, schilderkunst en de geur en pracht van ontelbare planten, heesters en haagjes. Ook bieden wij een aantal exclusieve arrangementen aan. Mogen wij u ook begroeten op De Kasteelhoeve.

Balkbrug/Den Oosterhuis - De Kruidenhoeve

Grenzend aan het mooie Reestdal en vlakbij het Jodenvonder, één van de Mysteries van het Reestdal, ligt de Saksische, rietgedekte boerderij van Willem en Anneke Smits verscholen. Vanaf 1979 zijn de gronden rond de boerderij door hun uitsluitend bewerkt zonder gif, bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Pas in de negentiger jaren ontstonden De Tuinen van De Kruidenhoeve met de vele (genees)kruiden en vaste planten. Voor de jeugd het educatieve Speurneuzenpad

Dedemsvaart - Keramiekatelier Joke Dekker

Aangenaam, mijn naam is Joke Dekker. Ik houd mij bezig met diverse keramische technieken, zoals raku en veldoven stoken. Mijn werk bestaat voornamelijk uit beeldende kunst, dier- of mensfiguren, vazen, ronde vormen en schalen. 

Balkbrug: - Atelier de Bovenkruier

Van Gré de Kuiper over 'natuur, mens en dier'. 

Balkbrug/Ommerschans - Vereniging De Ommerschans

De Ommerschans, een plek tussen de Vinkenbuurt en het beschermde dorpsgezicht Balkbrug, heeft een bewogen en bijzondere geschiedenis...
Begonnen als verdedigingsschans in 1624 ter bescherming van de noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe tegen het Spaanse Ommerschans_-_begraafplaatsleger, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, daarna in 1819 verder gegaan als de eerste straf- en bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid. Vele mensen hebben op de een of andere manier met de Ommerschans te maken gekregen in hun leven, hetzij als soldaat hetzij als bedelaar.

Na bijna 200 jaar zijn hier de restanten nog van terug te vinden in het landschap, zo ligt verscholen tussen de bomen een begraafplaats, waar 5448 'bedelaars' begraven zijn. 

Het doel van de Vereniging de Ommerschans is om de geschiedenis levend te houden. Het verhaal van de Ommerschans moet bewaard blijven voor de toekomstige generaties. 
Dit willen we doen door elementen daar waar mogelijk te restaureren, maar ook door lezingen en rondwandelingen. U leest meer hierover en over het pas verschenen boekje op de site van de Vereniging De Ommerschans onder het kopje Nieuws.    

Balkbrug/Den Huizen - Piet Eggen

Op Den Huizen aan de Reest ligt het prachtige gelegen atelier-expositieruimte van de landschapschilder/natuurillustrator Piet Eggen. Eggen schildert al vanaf zijn jeugdjaren. De laatste jaren ligt het accent voornamelijk op landschappen en verstilde stillevenachtige onderwerpen, waarbij het Reestdal zijn passie vormt.Lees meer >>>

Maarten_t_Hart_-_Boerderij_interieur_in_Groot_Oever

Groot Oever - Beeldend kunstenaar Maarten 't Hart

Maarten schildert en tekent schuren, boerderijen, woonhuizen, stationsgebouwen, kastelen en kerken. Architectuur is dus een belangrijk thema in zijn werk. Hierbij wordt hij in eerste instantie geïnspireerd door zijn eigen woonomgeving: Drenthe en Overijssel. Maar hij gaat ook op reis om elders in het land mooie of karakteristieke gebouwen vast te leggen. Het tekenen en schilderen van kerken is een specialiteit van Maarten. Hij maakt zowel interieurs als exterieurs. Zijn voorkeur gaat uit naar Middeleeuwse kerken... Meer info >>>

Zuidwolde - Kunstcentrum Hofstede Duet

Hier wonen en werken het kunstenaarsechtpaar Han van Hagen en Lia van Rhijn. Beiden hebben naast het geven van cursussen en workshops een beeldende beroepspraktijk.
Lia maakt keramiek. In haar ruime atelier in Zuidwolde vervaardigt zij zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen. Han van Hagen maakt vooral etsen, Hij is een van de initiatiefnemers van de Haagse Etsclub. Zij hebben regelmatig exposities door het hele land. Boven het atelier is een tentoonstellingsruimte met een permanente expositie van eigen werk. Een gedeelte van hun werk staat en hangt in de vakantiehuisjes.  
Voor een impressie van het werk van dit kunstenaarsechtpaar klikt u hier

Zuidwolde - Museumboerderij New Greenwich Village

Vele vooraanstaande kunstenaars exposeren hun olieverfwerken, litho's en beeldhouwwerken in een fraaie, oude Saksische boerderij. In de boerderij kunt u tevens koffie en thee drinken. Na een bezoek aan de boerderij is het heerlijk genieten van onze beeldentuin: fraaie kunstwerken en gestileerde vormen in een natuurlijke omgeving. Meer informatie vindt u op de website.

Dedemsvaart - Stichting Tuinen Mien Ruys

Wilhelmina Jacoba (Mien) Moussault-Ruys, beter bekend onder haar meisjesnaam als Mien Ruys, was een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Haar werk leeft voort in de Stichting Tuinen Mien Ruys, die in Dedemsvaart nog altijd een aantal tuinen in de stijl van Mien Ruys  onderhoudt (de Tuinen van Mien Ruys). Deze zijn open voor bezoekers. Voor bezoekersinformatie kunt u terecht op de website van de tuinen. In samenwerking met de Historische Vereniging Avereest is het ook mogelijk om vanaf onze locatie een gidswandeling te houden door het cultuurhistorische veendorp Dedemsvaart.  

Dedemsvaart - Streekmuseum "De Kalkovens" 

Op zoek naar een speciale trouwgelegenheid of gewoon een bezoekje brengen aan de monumentale Kalkovens, Streekmuseum en Turfschip? U bent van harte welkom!
In het museum zijn veel gereedschappen te vinden, die te maken hebben met het veenkoloniale verleden van deze gemeente. Hiermee wordt een fraai beeld gegeven van de schelpkalkproductie zoals deze in de vorige eeuw, en het begin van deze eeuw, in de gemeente Avereest plaatsvond.
Het museum in de turfschuur en het turfschip geeft de bezoeker een boeiende kijk op het werk in de veenkoloniën en het graven van het kanaal De Dedemsvaart

Balkbrug - Wijngoed de Reestlandhoeve

Het jaar rond hangen er wisselende exposities in het wijnproeflokaal van De Reestlandhoeve.
Wijn en kunst is een mooie combinatie. U bent van harte welkom om tijdens de openingstijden of als u onze gast bent om te genieten van de kunst.

Wellicht ziet u een kunstwerk die bij u een goede plek zal vinden. Wij verkopen regelmatig kunstwerken en adviseren u graag. Hiernaast is het natuurlijk mogelijk om wijn te proeven. Wilt u kunst, wijn en aktief met elkaar combineren. Overweeg dan eens het arrangement: Wijn, kunst en Tuk Tuk tour Aarzelt u vooral niet om contact op te nemen!

Balkbrug/Ommerschans - Smeeddemo & Expo

TP_Smeeddemo_Bart_Hiemstra

Recht tegenover de historische kolonieboerderij (Hoeve nr. 4) aan de Balkerweg bevindt zich Smederij Hiemstra. De jonge Hiemstra is zeer gedreven om het oude smeedambacht in ere te houden! Op afspraak met een groep kunt u een demonstratie van dit prachtige, niet meer zoveel voorkomend beroep, van dichtbij bekijken. Het gerestaureerde hekwerk, entree tot de historische begraafplaats Ommerschans, is ook van zijn hand. 

Het bijwonen van deze oude smeedambacht is een belevenis op zich en leent zich uitstekend om te combineren met een Ommerschans/ Reestdalwandeling (alleen op zaterdag) vanaf deze locatie. Aanmelden kan via Smederij Hiemstra.

Je kunt het arrangement IJzer & Vuur ook combineren met een gidswandeling van de Historische Vereniging Ommerschans of er op uit trekken met de 7 km APProute Oude voetsporen in Ommerschans. Met de wandelroute-app kunt u ook een bezoekje brengen aan de twee industriële monumenten in Balkbrug, een beschermd dorpsgezicht. Korenmolen de Star en Het Magazijn.        

Balkbrug/Oud Avereest - Bezoekerscentrum De Wheem

Wisselende expositie in de gelagkamer van het Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel. Tevens het startpunt bij de TOP voor een rondwandeling met het Wandelnetwerk door het idyllische Reestdal.  

Balkbrug/Oud Avereest - Stichting Konserten Oud-Avereest

In maart 1982 werd de Stichting Konserten Oud-Avereest opgericht,reestkerk zonder verk.bord inmiddels omgedoopt tot Stichting Kamermuziek Oud Avereest. Zij organiseert acht concerten per jaar in de maanden september t/m april. Deze concerten worden altijd gegeven op de 3e zondag van de maand in de Reestkerk te Oud-Avereest en beginnen om 15.00 uur. Tijdens de pauze wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de kosten. Het bestuur van de Stichting Kamermuziek Oud Avereest streeft naar een grote variëteit in het programma aanbod, zowel wat muziekstijlen als uitvoerende musici betreft.

Stichting Vrienden van de Reestkerk zetten zich vanaf het jaar 2010 tot behoud van de monumentale Reestkerk, niet alleen voor nu maar ook voor in de toekomst. Lees meer

Koekange - Huize Welgelegen

Een heus Blikmuseum met een ruime collectie voorraad blikken.

De Wijk - Havixhorst Beeldenpark

Beeldenpark Havezathe Havixhorst.  Voor de echte kunstliefhebber een absolute must om te zien. Een fraaie tentoonstelling met figuratieve Nederlandse beeldhouwkunst.Lees meer >>>

Zuidwolde - Elisa van den Berg

Thematiek in haar werk is groei (natuur) en verstilling. Zij werkt in steen, brons, keramiek, hout en metaal. Haar opdrachten ontvangt zij van gemeenten, bedrijven en particulieren. Zoekt u een leuke kunstzinnige workshop waar nog gewoon aandacht is voor ieder, of een teambuilding activiteit voor uw bedrijf? Klik hier voor de mogelijkheden... 

De Wijk/IJhorst - Grensloos Kunst Verkennen

De Stichting Kunstroute De Wijk - IJhorst biedt jaarlijks een combinatie van kunstsoorten in de context van de bijzondere omgeving van 't REESTDAL en twee op elkaar aangewezen dorpen - De Wijk en IJhorst. Van harte welkom medio  september tot oktober.

De Stapel - Beeldenatelier Wildschutserve 

Grenzend aan het Reestdal, buurtschap De Stapel aan de rand van het idyllische Reestdal. OP BEZOEK bij een beeldend kunstenaar met wisselende exposities; bij mooi weer in de weekenden thee, koffie en taart in de tuin. U kunt vanaf onze locatie ook een wandeling maken door Het Reestdal. Startpunt Informatiecentrum 't Ende


1